@the rooftop

@the rooftop

torsdag 18. mars 2010

make your own müsli


Det er opptil flere nordmenn som har satt spor etter seg i historien, og jeg er oppriktig stolt av å være blant dem. Det er vanskelig å rangere bragdene jeg har valgt ut, så jeg presenterer dem kronologisk.

I 1824 beviste Niels Henrik Abel for første gang at ligninger av femte grad og høyere generelt ikke lar seg løse algebraisk, en prestasjon som har gitt ham et stort navn i matematikkens verden.

I 1868 skrev Edvard Grieg sin Klaverkonsert i a-moll, en pianokonsert som fremdeles er en av verdens mest spilte.

I 1879 ble Henrik Ibsens kjente samfunnsdrama Et dukkehjem om Nora som forlater sitt ulykkelige ekteskap med Torvald oppført for første gang på Det Kongelige Teater i København.

I 1890 slo Knut Hamsun gjennom med Sult, en psykologisk roman om en ung forfatters utvikling gjennom sult og fattigdom.

I 1893 malte Edvard Munch Skrik, et ekspresjonistisk maleri som er blant verdens mest kjente, seinere mye brukt i populærkulturen.

I 1895 nådde Fridtjof Nansen 86° 04' nordlig bredde på ski sammen med Hjalmar Johansen i en ekspedisjon som delvis beviste hvordan havstrømmene kunne føre skip over polhavet.

I 1911 ble Roald Amundsen førstemann på Antarktis' polpunkt på sin ekspedisjon sammen med Olav Bjaaland, Helmer Hanssen, Sverre Hassel og Oscar Wisting.

I 1928 mottok Sigrid Undset Nobelprisen i litteratur for de historiske romanene om Kristin Lavransdatter og sjenket den til allmennyttige formål, hovedsaklig til et fond til hjelp for familier med psykisk utviklingshemmede barn.

I 1947 seilte Thor Heyerdahl over Stillehavet med Kon-Tiki, en flåte bygd av balsatre, hamp, bambus og bananblad, for å bevise at Polynesia kunne ha blitt befolket av folk fra Sør-Amerikas vestkyst.

I 1975 produserte og regiserte Ivo Caprino Flåklypa Grand Prix, en helhaftens dukkefilm om et billøp i ei norsk bygd, skrevet av Kjell Aukrust, Kjell Syvertsen, Caprino og hans sønn Remo.

I 1984 ga Lars Saabye Christensen ut Beatles, en fantastisk oppvekstroman om fire Oslo-gutter som identifiserer seg sterkt med heltene sine i bandet The Beatles.

I 1999 scoret Ole Gunnar Solskjær vinnermålet i Champions League-finalen, den mest sette årlige sportsbegivenheten ved siden av Super Bowl, for Manchester United på overtid.

I 2003 mottok Gro Harlem Brundtland som generalsekretær i Verdens helseorganisajon tittelen Policy Leader of the Year for sin håndtering av SARS-utbruddet.

I 2009 ble Magnus Carlsen i en alder av 19 år offisielt rangert som verdens beste sjakkspiller, den yngste spilleren noensinne som har innehatt denne posisjonen.

I 2010 lagde Anders Gåre Søraunet sin egen frokostblanding bestående av havregryn, pekannøtter, valnøtter, tørket banan, rosin og tørket mango som en protest på det høye sukkerinnholdet i australske ferdigprodukter.

2 kommentarer:

  1. Hva med nasjonalhelten Helge Ingstad?Og Kristian Selands legendariske ferd over Rossefjellet med hest og slede på slep?!

    -Fløys

    SvarSlett